Begrijp je pijn- Je hebt altijd pijn verkeerd begrepen (Video reeks)

Pijn is een ontzettend complex onderwerp en ik ben geen expert. De informatie van experts probeer ik tot mij te nemen en te delen met mijn cliënten.

Ik heb de afgelopen jaren veel mensen begeleid met pijn en ben daarom veel gaan lezen en leren over het onderwerp.
Een van de meest interessante bevindingen, was dat ik pijn altijd verkeerd begrepen had. En dat eigenlijk iedereen zonder gedegen verdieping pijn verkeerd heeft begrepen.
Ik wil daarom graag mijn opgedane kennis delen met mensen omdat kennis onderdeel is van een gedegen aanpak om pijn te behandelen.

In de videoreeks zal ik het complexe pijn een beetje uitvouwen en uiteraard vooral handvaten geven zodat je beter kan leren omgaan met pijn.

Een paar belangrijke opmerkingen voordat je deze videoreeks bekijkt:

– Pijn is een zeer emotioneel onderwerp. Bedenk je dat ik deze video heb gemaakt om informatie te delen. Als de informatie je niet bevalt, mag je het negeren, of met mij een respectvolle discussie aangaan. Als je het niet met mij eens bent, verwelkom ik je mening in de commentaren hieronder. Gebruik aub wetenschappelijke literatuur als je feiten wilt toevoegen aan het verhaal. Persoonlijke ervaringen zijn welkom, maar onthou dat persoonlijke ervaringen sterk beïnvloed worden door kennis/cognitie, focus en een bestaand wereldbeeld.
– Pijn moet je nooit negeren. Je moet ermee leren omgaan.
– Waarschijnlijk heb jij je hele leven op een verkeerde manier naar pijn gekeken. Je leerde dat pijn het gevolg is van schade. Vandaag maak ik duidelijk via een korte video, dat het biologisch model van pijn verouderd is. Tegenwoordig dienen we pijn vanuit een ‘biopsychosociaal’ model te bezien. Het betekent concreet, dat pijn ook (maar niet uitsluitend!) afhankelijk is van sociale- en psychische factoren.
– Je kan pijn ervaren en schade hebben. Doorgaan ondanks pijn, kan de schade verergeren (denk aan doorlopen op een gekneusde enkel). Het is dus NIET zo dat je geen rekening met schade hoeft te houden als er pijn is!
– Nogmaals… Pijn remt, en als je pijn hebt, moet je het NIET negeren. Pijn is echt, en pijn negeren kan leiden tot meer pijn.
– Als je (aanhoudende) pijn hebt, ga dan naar een huisarts of fysiotherapeut die duidelijkheid kan geven over de mogelijke oorzaken van je pijn. Ook kunnen zij een geschikte behandeling starten om je pijn te verhelpen.
– Je kunt leren omgaan met pijn. Je kunt pijntolerantie trainen, en je kan leren om grenzen te verleggen.
– Deze video kan vragen en onduidelijkheden oproepen. Dit onderwerp is verre van in z’n volledigheid behandeld, en pijn is zeer complex, dus dat kan ik helaas ook niet (daar zul je de pijn-wetenschap voor moeten bijhouden).

– Deze video is een eerste video uit een serie over ‘je pijn begrijpen’:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *