Is je gezondheid, je geluk, je leven überhaupt, echt maakbaar?

Ik schrijf vaak over succes/geluk/gezondheid en hoe deze zaken ‘maakbaar’ en ‘haalbaar’ zijn- én hoe ze met elkaar in verbinding staan. Ik geloof in een focus op eigen kracht, eigen wil en eigen ondernemen (dit noemen we een interne locus of control), omdat alles waar we geen invloed op hebben, toch wel gebeurt. Of je het nou wil of niet.

Maar alles waar we wél invloed op hebben, kunnen we zelf beïnvloeden.
Met een lach, met trots, met acties om het beste uit het leven te halen; of anders, zoals met een traan, met hangende schouders, met afwachten.

De reden dat ik focus op alles wat wij zelf kunnen creëren/beïnvloeden, is dat wij allemaal aan het roer staan van een eigen schip, genaamd ‘mijn leven’.
Iedereen.
Jij ook.

Wij bepalen de koers en door op die manier naar het leven te kijken, kun je heel veel invloed hebben op je levensloop.

Jij bepaalt of je je studie afmaakt, energie blijft steken in een vriendschap, investeert in je zelf bedachte product, werkt aan je gewicht, etc.

MAAR.

Wees daarbij niet blind voor de kracht van externe factoren (noem het voor deze analogie even ‘de zee’).
De zee bepaalt uiteindelijk hoe zwaar de reis wordt – en waar je uitkomt.
De zee is sterk, zo sterk zelfs, dat je soms de controle over het schip (deels) verliest.

Ookal eet je je hele leven gezond, sport je dagelijks, slaap je voldoende, doe je eigenlijk alles ‘goed’- ongeluk/pech en ziekte zitten in een klein hoekje. Ze kunnen je overkomen, altijd. Hoe hard je ook je best doet in het leven.

Het leven is niet volledig maakbaar. Maar hoe je omgaat met alles waar je geen controle op hebt, wél. En daardoor is het leven heel erg maakbaar.

Blijf focussen op de zaken waar je controle op hebt; stuur bij als de zee je een andere kant op stuwt, pas je koers aan, maar onthou dat jij aan je mindset kan blijven werken. Je kunt soms dan ook meegaan met de zee in plaats van vechten en stribbelen, juist zodat je meer uit de reis kan halen.

Soms doe je dat met hulp, soms doe je het alleen.
Hoe je het ook doet: geniet van de reis.
Het zal voortvaren, het zal gaan stormen.
Het is geen eerlijke reis en ook geen reis met garanties.

Maar je hebt hoe dan ook de gift gekregen: een reis.

Maak wat van je reis en wees dankbaar voor alles, ook het kleine, want voor je het weet wordt de zee te sterk. Ook al gaat het al jaren fantastisch: de reis is de gift; niet de eindbestemming.

Niet alles in het leven is maakbaar, maar je kunt wel overal het beste van proberen te maken en daardoor het meeste halen uit het leven.

 

Dank voor het lezen! Ik hoop dat dit artikel je aan het denken zet en/of je een nieuw perspectief heeft gegeven. Vragen? Stel ze hieronder of mail mij! Vond je dit artikel goed? Deel het dan vooral op Social Media (en tag mij via fb.com/PTSamuelvanG of op Instagram )

Dit artikel is geïnspireerd op een onverwachte en trieste loop in het gezonde leven van gewaardeerde collega Odette.

Zij heeft dit artikel gelezen en positief gereageerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *