Setbacks leveren de mooiste kansen

Een setback is pas een setback als je je laat terugwerpen. Elke tegenslag heeft zijn voordelen/mogelijkheden. In dit artikel geef ik een voorbeeld en bied ik een stappenplan om een negatieve spiraal te veranderen naar een veerkrachtige en positieve mindset.
Hoe gek het ook klinkt, een ongeluk of tegenslag, in mijn geval een aanrijding, heeft een moment voor reflectie en inzichten gegeven. Het ongeluk valt ‘mooi’ samen met het einde van 2017. Ik sta elke dag, en nu nog meer dan ooit, stil bij de fantastische omstandigheden waarin ik leef, mijzelf kan ontplooien en dat ik zelf voor een groot deel in de hand heb (woordgrap voor oplettenden) hoe ik mijn tegenslagen laat beïnvloeden hoe ik in het leven sta en hoe ik mijn problemen handle (nog zo’n pun). Alles komt goed en een oefening die ik altijd doe om te relativeren, is de volgende drie vragen doorlopen:
 
1. Is het ‘probleem’, in het grote plaatje, echt groot?
 
Vaak zijn de problemen kleine irritaties. Iemand die voordringt, geen voorrang geeft, kortaf is… Probeer na te gaan of het probleem groot genoeg is, om er een probleem van te maken. Got it?
 
2. Kan ik het probleem en/of de gevolgen beïnvloeden?
 
Als het antwoord op deel 1 ‘nee’ is, is de volgende stap acceptatie. Dan is de focus op deel 2; als je de gevolgen positief kan beïnvloeden, doe het. Als het niet kan, accepteer, of maak je klaar voor acceptatie. Als je accepteert geef je niet per se op, je respecteert alleen de feiten met een positieve instelling. In mijn ervaring is een probleem uiteindelijk beter te verwerken met een opgeheven hoofd, dan met een traan. Het leidt op z’n minst tot een tijdje minder tranen en negatieve gedachten.
 
Even treuren (sommige hebben daar wat meer tijd voor nodig, that’s okay), en daarna focus op wat nog wél kan/goed gaat.
 
3. Count your blessings.
 
We staan tegenwoordig continue stil bij onze tekorten en onbeantwoorde behoeften. Het helpt om eens stil te staan bij hoeveel dingen wél goed gaan. Dat kunnen grote dingen zijn, zoals je relatie die nog super is, of je studie die goed gaat, tot aan kleine dingen. En als je de kleine dingen gaat tellen, die je tegenwoordig voor lief neemt, dan schrik je. Je werd vandaag wakker. Je had ontbijt, je hebt geld voor reizen naar je werk. Je kraan doet het, je kan douchen. Je hebt werk, je verdient geld. Je vriend(in) appt je want ze wil weten wanneer je weer gaat afspreken. Je lift doet het. De auto start. Je hebt überhaupt een auto. Je hebt überhaupt een rijbewijs. Je leeft in een land waar je überhaupt een rijbewijs mag halen. Etc.
 
Oneindig veel om dankbaar voor te zijn. Over de aanrijding kom ik wel heen. Het is een kwestie van relaxen en wachten op herstel (acceptatie) en genieten van al het mooie dat ik allemaal nog heb en kan doen.
Ik kijk dit jaar terug op een mooi 2017.
En nu ga ik even offline, want ik moet vliegen.
Liefde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *