De beste mindset-hack voor blijvend vetverlies

 

Als jonge ADHD-er ben ik vaak tegen mezelf aangelopen vanwege driftigheid en aggressie. Dit is met de tijd veel minder geworden en ik ben nu eigenlijk al jaren niet meer driftig.

Ik was een lief klein monstertje.

Een van de meest waardevolle adviezen die ik ooit mee kreeg op het gebied van boosheid, is ’to pick your battles’. Oftewel; kies uit wanneer je het conflict in gaat, want vaak is het de stress en energie niet waard. Dat advies opvolgen is effectief omdat het niet alleen vereist om een stap terug te doen uit de conflict situatie en te evalueren of het potentiële conflict de moeite waard is – wat op zichzelf al vaak leidt tot bedaren- maar ook omdat het de ruimte geeft te analyseren waar mijn boosheid vandaan komt en of de ontvanger de juiste persoon is.

Ik heb de afgelopen jaren ontdekt dat de uitspraak voor mijzelf en mijn cliënten veel breder kan worden toegepast. Als mind-set.
Met succes.

“Pick your battles”

Buiten de context van agressie, kan je ook ‘pick your battles’ toepassen in de context van voeding. De afspraak is dan, dat we om resultaten te behalen, nou eenmaal niet elke keer dat we iets lekkers kunnen  eten, daar aan moeten toegeven. Je ziet eruit zoals je eruit ziet als gevolg van je leefstijl van de afgelopen weken/jaren. Je leefstijl bestaat uit dagelijkse handelingen die bewust of onbewust volgen uit het maken van keuzes. Die keuzes moeten dan ook blijvend veranderen als je er blijvend anders uit wilt gaan zien.

Er moet dus een verandering in je leefstijl worden geïntroduceerd om vetverlies te stimuleren/voortgang te forceren. In het geval van vetverlies is dat een energie inname beperking (het liefst in combinatie met een verhoging van de dagelijkse sport/beweging).

Zo komen we tot de waarde van de ‘pick your battles’. Je kunt het als mind-set overnemen en ervoor kiezen om toe te geven aan het eten van een maaltijd die niet helemaal past in je gezonde- vetverlies leefstijl (toegeven aan de battle), maar meestal moet je ervoor kiezen om het gewoon niet te eten (de battle overwinnen/negeren en dichterbij je doelstellingen komen).

Wanneer geef je dan toe? Simpel.
Alleen als het de calorieën echt waard is, bijvoorbeeld bij een echt bijzonder moment of als het echt heel erg lekker is. Niet altijd, maar alleen wanneer het de ‘battle’ met je gezonde leefstijl waard is. Dat is een manier om ‘pick your battles’ toe te passen op het gebied van voeding.

En het werkt fantastisch.

Hoe vaak eet je nog een paar handjes chips die eigenlijk niet eens de moeite waard waren, en je ook nog eens ophouden in je poging tot voortgang? Hoe vaak eet je dat laatste broodje bij het restaurant terwijl het al koud is en niet eens een lekkere aiolie was? Hoe vaak vergrijp je je aan die half koude bitterballen van matige kwaliteit bij een borrel?

Die ene keer toegeven, het lijkt een op zichzelf staande keus, maar het is een (vaker dan) dagelijks patroon dat ongewenste effecten heeft. Verander het patroon, oftewel je leefstijl, en je lichaam zal mee veranderen. Vaker ervoor kiezen om het niet te doen, om achter je doelgerichte voedingspatroon te staan, is wat het verschil maakt.
Doe dat op lange termijn en je zult gigantische verschillen zien, én behouden.

Pick your battles en kies er dan ook af en toe voor om toe te geven. Maar maak er een uitzondering van. Dat is niet alleen op lange termijn de beste oplossing; het is de enige gezonde oplossing voor de lange termijn. En het werkt!

PYB toepassen
Wanneer je iets aangeboden krijgt, ga je even door de gedachte van ‘PYB’ heen.

Vraag jezelf af of je echt zin hebt in hetgeen je aangeboden krijgt. Bedenk vervolgens of je dit de juiste uitzondering vindt. Is het het waard? Zo ja, geniet er met volle teugen van! Dit is je uitzondering, dit past in het grote plaatje, sterker nog, dit dient als ontspanning voor je resultaatgefocuste werk! Je hebt nu PYB succesvol toegepast als mindset!

Zo nee; handel naar de bewustwording. Je hebt nu PYB succesvol toegepast als mindset!

Dank voor het lezen, ik wens je veel succes met deze mind-set hack. Vragen? Stel ze hieronder of mail mij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *